Україна – асоційований учасник програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020»

(скорочено)

(Повний текст: http://mon.gov.ua/usi-novivni/novini/2015/03/20/ukrayina-–-asoczijovanij-uchasnik-programi-es-z-doslidzhen-ta-innovaczij-«gorizont-2020» )

20.03.2015


20 березня 2015 року Міністр освіти і науки України Сергій Квіт та Комісар з досліджень, науки та інновацій Європейського Союзу Карлос Моедас підписали Угоду між Україною і Європейським Союзом про участь України у Рамковій програмі ЄС з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

У церемонії підписання також взяли участь [...] Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти Лілія Гриневич, перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун та заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха.

Під час прес-конференції з нагоди набуття асоційованого членства України у програмі ЄС «Горизонт 2020» Міністр освіти і науки Сергій Квіт нагадав про важливість вибору Україною шляху до європейської інтеграції та широких можливостях, які «Горизонт 2020» відкриває для української науки. Міністр також подякував європейській стороні за розуміння, підтримку та співпрацю. В тому числі, і за запропоновану для України 95-відсоткову знижку внеску, який кожна європейська країна повинна сплатити за участь в даному проекті.

Комісар з досліджень, науки та інновацій Європейського Союзу Карлос Моедас привітав Україну з визначною подією та зазначив, що це історичний день як для України, так і для Європейського Союзу. [...] Карлос Моедас також повідомив про фінансування ініціативи Європейського Союзу «E@P Connect», що означає надання країнам-учасницям європейського партнерства, зокрема, й Україні, величезної спроможності широкосмугового інтернет. «Ми хочемо надати кампусам університетів широкосмуговий доступ в інтернет, що означатиме доступ до величезної кількості наукових публікацій та баз. У свою чергу, це також буде підтримкою інтеграції України у віртуальний простір Європейського Союзу і міжнародних наукових спільнот», - зазначив єврокомісар.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти Лілія Гриневич підкреслила значимість події підписання угоди для української науки та зазначила, що набуття Україною статусу асоційованого члена у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020» є одним із завдань Коаліційної угоди. [...]

Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський наголосив на перспективах розвитку країни. Він зазначив, що підписання угоди - це знак впевненості ЄС у майбутньому України, яке відповідає вибору українського народу, а саме - європейському вибору. [...]